Försäkring vid renoveringar

Om det är dags att renovera hemma och man ska anlita en hantverkare är det viktigt att se över försäkringen och dess skydd lite extra, oavsett om det rör sig om renoveringar i en villa eller i en bostadsrätt. Det är viktigt både för sin egen del och för sina hantverkares. Ofta kan det nämligen visa sig att den vanliga hemförsäkringen är helt värdelös om en olycka är framme i samband med att en badrumsrenovering ska ske, eller om man ska bygga ut. Även vid andra bygg- och renoveringsarbeten kan det vara bra att teckna en speciell försäkring för renoveringen eller arbetet.

Hantverkarens försäkring samt ansvar

När man anlitar hantverkare av olika slag, eller andra entreprenörer måste man kontrollera att de har bra och relevanta försäkringar. Om så inte är fallet bör man se sig om efter någon annan att anlita. Om man själv är den som bestämmer på ett större byggprojekt bör man kontrollera om man behöver skaffa en eller flera av denna typ av försäkringar. Det kan till exempel röra sig om ansvarsförsäkringar, byggfelsförsäkringar, allriskförsäkringar, färdigställandeskydd eller liknande. Man kan också behöva ha olika försäkringar beroende på vilken sorts arbete som ska utföras. Det är alltså viktigt att man kontrollerar med dem man anlitar att de ha just de relevanta försäkringarna för det aktuella projektet och den aktuella arbetsplatsen. Vid behov kan det också vara bra att kontrollera saken med en relevant branschorganisation.

Om man vill kunna känna sig helt trygg med sin renovering och allt runt omkring den kan det alltså vara värt att titta lite extra på försäkringarna redan i god tid innan arbetet ska börja. I annat fall kan man riskera att stå där utan någon möjlighet att kunna åtgärda skador som orsakats under renoveringen. Om man anlitar hantverkare utan försäkring kan man hamna i mycket trubbel.