Ta vara på det gamla i bostaden

Om man ska renovera en bostad är det lätt hänt att saker sker fort, och att man vill ha så stor förändring som möjligt. Ofta vill man att det skall synas att man verkligen har renoverat.

Men om man har ett gammalt hus kan det lätt gå för fort och man glömmer bort att huset just är gammalt. När man ska göra om golv, väggar och tak är det ofta viktigt att tänka på att behålla lite av den gamla känslan för att få rätt stämning i huset. Det kan man göra genom att till exempel behålla knarriga trappor eller någon gammal tröskel. Ofta blir dessa detaljer viktigare ju längre tid man bor i huset.

Om huset har gamla trägolv bör man absolut inte kompromissa med dem. Det är viktigt att man sköter om dem och renoverar dem vid behov. Om det finns en eller annan bräda som är extra charmigt sliten bör man dock låta den vara kvar. Det kan snabbt bli ett av de mest uppskattade och uppmärksammade inslagen i huset.

Ofta kan det vara så att man faktiskt kan få mer pengar för huset när man säljer det om man har bevarat en del av de ursprungliga detaljerna. Om huset är gammalt på utsidan men har ett helt modernt utseende inuti kan man rent av förlora pengar vid en eventuell försäljning. Det gäller alltså att göra en bra avvägning av vad man bör behålla och vad man bör byta ut och renovera. En sak som ofta bör bytas ut är toaletter och liknande. Gamla badkar som är i gott skick kan dock ofta bevaras. Vitvaror i ett kök är också sådant som förlorar i värde. Det finns dock en del moderna vitvaror i gammalt stuk som kan fungera bra för att ersätta de gamla sakerna med om man vill bevara den gamla charmen.